قاصدک

اخبار و اطلاع رسانی و تحلیل

قاصدک

اخبار و اطلاع رسانی و تحلیل

برجـام فرصتی برای رفع خلاء اطلاعاتی و نفوذ آمریـکا

گفتگوی اختصاصی با دکتر مصطفی ملکوتیان؛
برجـام فرصتی برای رفع خلاء اطلاعاتی و نفوذ آمریـکا
آمریکا از برجام به عنوان فرصتی برای رفع خلاء اطلاعاتی اش از ما استفاده می‌کند تا از این طریق قدرت ایران در منطقه را تضعیف کند. تاکید رهبر انقلاب هم از همین‌رو است . آنچه که مهم است مراقبت بعد از برجام است.

 

به گزارش سرویس سیاسی جام نیـوز، دکتر "مصطفی ملکوتیان" دانشیار علوم سیاسی و عضو هیئت علمی دانشگاه تهران که از کارشاناسان مسائل منطقه‌ای است، در گفتگوی اختصاصی با جام نیوز  با نگاهی متفاوت و دقیق به بررسی تحولات منطقه و روابط بین کشورها پرداخته است.

 

بخش نخست این گفتگو که به بحران در خاورمیانه اختصاص داشت، پیش‌تر تقدیم خوانندگان شد. آنچه در پیش روی شماست، بخش دوم و پایانی مصاحبه تفصیلی خبرنگار جام نیوز با دکتر مصطفی ملکوتیان است که به موضوع روابط ایران و آمریکا از منظر مسائل سیاسی و موضوعاتی چون نفوذ و برجام اختصاص دارد.

 

 


* رهبرانقلاب اخیرا مسئله ای را به عنوان نفوذ طرح کردند، ابعاد و عمق نفوذ دشمن، خصوصا آمریکایی‌ها، را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

 

آمریکا سعی می‌کنند از هر اهرمی برای نفوذ استفاده کنند اولین روزنه نفوذ سفارتخانه آمریکا بود که با تسخیر لانه جاسوسی در تهران، آمریکا یک مرکز بزرگ جاسوسی‌اش را در خاورمیانه از دست داد. خیلی زود هم پشیمان شدند از این که رابطه با ایران را قطع کردند و پس از آن هم بارها تلاش کردند که مجدداً روابط خود با ایران را برقرار کنند. در ماجرای مک فارلین برای برقراری رابطه، مفتضحانه التماس کردند که حضرت امام اجازه ندادند و تقریبا در همه دولت ها در جمهوری اسلامی این خواسته آمریکایی‌ها ادامه داشت.

 

آمریکا دیگر اطلاعات کافی و مورد نیازشان در مورد کشور ما را ندارند آنها احتمالا اطلاعات خود را از دیگر سفارتخانه های مستقر در تهران می گیرند، ولی دسترسی مستقیم دیگر وجود ندارد و این مسئله برای آنها آزار دهنده است.
 


کالاهای دو منظوره یکی دیگر از روزنه‌های نفوذ آمریکاست. این کالاها باید از کانال آمریکا خریداری شود و آنها باید بدانند که این کالاها در کجاها مصرف می شود و پس از آن بازدید از مراکز خریدار در ایران به منظور کسب اطمینان از مصرف صحیح و بجای آن کالا انجام می شود.

 

آمریکایی‌ها از طریق ماموران آژانس با کنترل کالاهای دو منظوره، پازل اطلاعاتی شان در مورد ایران را تکمیل می‌کنند. بدون شک آمریکا در صدد کسب اطلاعات بیشتر از ایران است و مأموران آژانس هم که از خود سابقه خوبی بجای نگذاشته اند، مامور تامین اطلاعات مورد نیاز آمریکا هستند.

 

 از این روست که اظهارات مسئولان آمریکایی بعد از برجام نشان می‌دهد که آنها به دنبال جاسوسی هستند، و ضرورت مواظبت بیش از پیش و اتخاذ راهبرد خاص و دقیق از سوی ایران برای جلوگیری از هرگونه سوءاستفاده، مشخص می شود.

 

در قطعنامه 2231 ممنوعیت آزمایش موشک‌های بالستیک، با قید طراحی برای کلاهک هسته ای، آمده است. هدف آمریکا این است که موشک های بالستیک اصلا آزمایش نشود و همینطور تسلیحات ایرانی هم به دوستان منطقه ای ایران نرسد. آمریکا در واقع به دنبال این است که از برجام به عنوان فرصتی برای رفع خلاء اطلاعاتی اش از ما استفاده کند، تا از این طریق قدرت ایران در منطقه را تضعیف کند. تاکید رهبر انقلاب هم از همین‌رو است . آنچه که مهم است مراقبت بعد از برجام است تا مانعی برای آمریکا در رسیدن به اهدافش باشد.

 


* باز شدن فضا در سطح تعاملات بین المللی، عاملی برای افزایش قدرت انقلاب اسلامی است یا خیر؟ و اساسا ارتباط با غرب باید درچه سطحی باشد؟

 

بجز آمریکا و رژیم صهیونیستی ما با دیگر کشورها ارتباط داریم، اما سطوح این ارتباط متفاوت است. اما استراتژی جمهوری اسلامی بعد از انقلاب، ایستادگی در مقابل غرب است و این استراتژی نقاط قوت و نتایج خوبی را به ارمغان داشته است. نباید از کنار کوچکترین مسائل به سادگی گذشت، اینکه آمریکایی ها می‌خواهند در تهران بنگاه‌های اقتصادی باز کنند، ممکن است که این مراکز جاسوسی باشد. و ضرورت دارد که ما احتیاط بیشتری کنیم.

 

در زمینه های واگذاری تکنولوژی و سرمایه گذاری ها هم باید مواظبت و کنترل کرد، و به نوعی باید خرید خدمت باشه. این گونه می توان در حوزه مراودات تجاری و اقتصادی مانع نفوذ شد. و بعد از این مراقبت ها باید در داخل جدی گرفته شود. من معتقدم که کلید حل بسیاری از مسائل اقتصاد مقاومتی است، به این خاطر که آمریکا به این نتیجه رسیده که در حوزه نظامی مستحکم هستیم و در حوزه اقتصاد آسیب پذیر هستیم و به همین جهت تحریم های شدید اقتصادی را اعمال کرد. و شاهد بودیم که بعد از توافق و برجام، آمریکایی ها بارها گفتند که ایرانی ها را نمی شود جز با تحریم اقتصادی تحت فشار قرار داد و سر میز مذاکره نشاند.

 

قرار داد برجام یک سری ضوابط و قوانینی را تصویب کرده و تحریم هایی نیز برداشته می شود، اما آن چیزی که در نهایت پیروزی ایران را در پرونده هسته ای را تضمین می کند، پیشبرد اقتصاد مقاومتی به صورت جدی است. اگر می‌خواهیم در همه حوزه ها اهداف انقلاب را پیش ببریم، چاره ای جز جدی گرفتن اقتصاد مقاومتی را نداریم.


 

* در پایان بفرمائید که چقدر به توافق هسته‌ای خوش‌بین هستید و طرف مقابل چقدر به تعهداتی که داده است عمل می‌کند و چه اندازه آینده برجام را روشن می بینید؟


تفاوت ما با آمریکا دقیقا همین جاست. ما اگر به مسئله ای متعهد شدیم، به طور کامل رعایت می کنیم، مگر اینکه آنها رعایت نکنند. آمریکایی ها احتمالا بندهایی از توافق را رعایت می‌کنند، ولی از ابتدا بنا نداشتند و ندارند که به تعهدات شان عمل کنند. منتهی مجبورند که در مواردی به تعهدات پایبند باشند، اما برای آمریکا در روابط بین المللی همیشه زور، قدرت و استکبار، عامل بد عهدی است.

 

اگر روزی بتوانند قراردادی را اجرا نکنند، آنقدر برای طرف قرارداد مشکل ایجاد می کنند، و با تظاهر به انجام صحنه را به گونه ای تغییر می دهند که آن قرارداد اجرا نشود. و اگر دیدید که امریکا به قراردادی پایبند است و آن را اجرا می کند، بدانید که از سر اجبار است و چاره دیگری ندارد.

 

* با تشکر و امتنان

 

پایان

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.