قاصدک

قاصدک

اخبار و اطلاع رسانی و تحلیل
قاصدک

قاصدک

اخبار و اطلاع رسانی و تحلیل

ورود مخفیانه سربازان آلمانی به ایران/ رؤیای ابدی من ایران است!

دولت های انگلیس، روسیه، آلمان و آمریکا همواره علاقه خاصی به دخالت در ایران داشته اند. اسناد جدید منتشر شده، بخشی از نقش آفرینی دولت آلمان در جنگ جهانی اول علیه ایرانیان را به نمایش گذاشته است.




به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، تاریخ ایران سرشار از دخالت ها و خیانت های کشورهای مختلف غربی و شرقی است که انگلستان، آمریکا و روسیه در رأس کشورهای مداخله گر قرار می گیرند. این سیاست های استعماری و استبدادی که همواره در طول تاریخ ادامه داشته، معمولا اسنادش پس از سال ها منتشر می شوند.

 

 

اسناد جدید منتشر شده نشان می دهد که آلمان نیز از همان جنگ جهانی اول به عنوان امپراطوری نوظهور، برای رقابت با انگلستان و روسیه، فعالیت های ضد ایرانی اش را آغاز کرده بود.

 

 

جنگ جهانی اول در اوت 1914 میلادی مطابق با مرداد 1293هجری شمسی، آغاز شد. دولت عثمانی ابتدا سیاست بی طرفانه ای پیش گرفت، زیرا سیاستمداران این کشور معتقد بودند، اگر عثمانی وارد کارزار شود، اولین قربانی آن امپراطوری عثمانی خواهد بود و"مسئله شرق" که معنای عام آن نزاع بین امپراطوری عثمانی و دول اروپاست به سود اروپائیان تمام خواهد شد.

 

 

در 29 اکتبر سال 1914 میلادی متفقین دولت عثمانی را متهم نمودند بندرهای روسیه واقع در حاشیه دریای سیاه را بمباران کرده است. علت این امر آن بود که چون ناوگان دریایی عثمانی در دریای سیاه در حال مانور بود، روسیه ضمن تعقیب آنان با ناوگان خود، سعی در مین گذاری تنگه بسفر نمود.

 

 

نیروهای عثمانی به مقابله با آنان پرداختند و کشتی های حامل مین را غرق نموده، خسارات سنگینی به آنها وارد ساختند. لذا در تاریخ 2 نوامبر ابتدا روسیه، و پس از آن در تاریخ 5 نوامبر انگلیس و فرانسه علیه کشور عثمانی اعلام جنگ کردند(1)

 

 

آلمان با سیاست های خاص خود بر اقتصاد، ارتش و مطبوعات عثمانی مسلط شد. انگلیس این سیاست ها را تهدیدی برای منافع خود در خلیج فارس و هند تلقی می کرد، و برای مقابله با آن با فرانسه و سپس روسیه قراردادهایی منعقد ساخت.(2)

 

 

چون امپراطوری عثمانی از ملیت های مختلف شکل گرفته بود، انگلیس با دسیسه گری بذرهای تفرقه و اختلاف را در بین اقوام گوناگون پاشید. آلمان برای رویارویی با این نیرنگ، سیاست اتحاد اسلامی را که از اندیشه های سیدجمال الدین اسدآبادی بود، برای نجات و جلوگیری از فروپاشی امپراطوری عثمانی(مرد بیمار اروپا) تبلیغ می کرد. (3)

 

 

سایت دویچه وله آلمان (Deutsche Welle) خبر داده است: طبق اسناد تاریخی که در اختیار دویچه وله قرار گرفته، ارتش آلمان در زمان جنگ جهانی اول برای اجرای عملیات، واحدی را به فرماندهی سروان "فریتس کلاین" به ایران و عراق اعزام کرده بود.

 

 

این افسر آلمانی که در ایران به توطئه و خرابکاری مشغول بوده، در دست نوشته هایش آورده است: «ایران تا ابد کشور رویایی من خواهد ماند.» [!]

 

 

محققان نوشته اند که در جریان جنگ جهانی اول در طول سال‌های 1917 تا 1919 بین هشت تا ده میلیون نفر از جمعیت بیست میلیونی ایران یعنی ۴۰ درصد در اثر قحطی یا بیماری‌های ناشی از سوءتغذیه از بین رفتند. (4)

  

دویچه وله عکس هایی تاریخی از عملیات مخفی ارتش آلمان در ایران و عراق منتشر کرده، طبق نظر خود مطالبی ذیل آن نوشته است: [بخش اندکی از نوشته های دویچه وله به دلیل آنکه برخلاف مستندات صریح تاریخی بود، حذف شد.]

 

 

1. گرچه اطلاعات زیادی از نبردهای متفقین و متحدین در جنگ جهانی اول در اروپا وجود دارد، اما نبردهای حاشیه‌ای آن‌ها به خصوص در ایران و عراق امروز به فراموشی سپرده شده است. اخیرا ۵ هزار عکس و دست‌نوشته‌های سروان فریتس کلاین (نفر وسط) توسط پسر ۹۵ ساله او در اختیار پژوهشگران قرار گرفته که با بررسی آرشیو وزارت خارجه آلمان صحت آن تایید و اطلاعات بسیاری از آن بدست آمده است.

 

 

2. سروان فریتس کلاین قبل از آغاز جنگ جهانی اول، وابسته نظامی سفارت آلمان در تهران بوده است. او با فرهنگ ایران کاملا آشنا بود و زبان فارسی می‌دانست. کلاین با آغاز جنگ به برلین فراخوانده شد. طراحان نظامی دولت پروس در پی ضربه‌زدن به نیروی دریایی بریتانیا به این نتیجه می‌رسند که باید تاسیسات کمپانی نفتی ایران و انگلیس مورد خرابکاری قرار گیرد. سروان کلاین داوطلب اجرای طرح می‌شود.

 

 

3. سروان کلاین برای اجرای طرح خرابکاری در تاسیسات نفتی کمپانی ایران و انگلیس، واحدی را تشکیل می‌دهد که از چند مهندس، پزشک، ۳۰۶ سرباز اسیر سابق اتریشی و مجاری که از اردوگاه‌های روس‌ها گریخته بودند، تشکیل شده بود.

 

 

4. واحد عملیات مخفیانه سروان کلاین تحت فرماندهی ارتش عثمانی که جزو قوای متحدین بود، قرار گرفت و با کمک نیروهای عثمانی خود را به منطقه عراق امروزین رساند.

 

 

5. به نوشته سروان کلاین در شرایطی که نیروهای روس در شمال و نیروهای بریتانیا در جنوب ایران حضور داشتند، ارتش عثمانی در فکر اشغال بخش غربی ایران بود. سروان کلاین با این نظر مخالف بود و می‌خواست از طریق مردم منطقه با نفوذ این دو کشور مقابله کند.

 

 

6. دویچه وله مدعی شده است که این سرباز آلمانی دیدارهایی با برخی بزرگان کربلا داشته و آن ها از او استقبال کردند.

 

 

7. طبق اسناد، سروان کلاین ۵۰ هزار "رایش مارک" پول رایج آن زمان آلمان را برای مبارزه علیه انگلیس به کار گرفت.

 

 

8. [ادعای دویچه وله] از اسناد این‌گونه بر‌می‌آید که سروان کلاین همزمان تلاش کرده‌است ارتباطات وسیعی با مردم و عشایر منطقه برقرار کند. (عکس یادگاری از اسماعیل قشقایی نماینده دوره پنجم مجلس شورای ملی که به فریتس کلاین تقدیم شده است.)

 

 

9. عکس از اسناد سروان کلاین: ورود سوارکاران به کرمانشاه پس از جنگ در کنگاور تاریخ عکس: ۲۹ اوت سال ۱۹۱۵ میلادی.

 

 

10. عکس از اسناد سروان کلاین: میدان شاه اصفهان که بعدا به میدان "امام" تغییر نام پیدا کرد. به گفته دکتر ولتسکه، رئیس موزه پروس که اسناد را در اختیار بخش فارسی دویچه وله قرار داده در حال حاضر نمایشگاهی از عملیات سروان کلاین در بحبوحه جنگ جهانی اول در این موزه برقرار است و سفارت آلمان در تهران در حال تهیه مقدمات برای برگزاری این نمایشگاه در یکی از موزه‌های اصفهان است.

 

 

11. در کنار تلاش سروان کلاین برای برقراری ارتباط با اقوام و قبایل منطقه، یک تیم از واحد او به همراه دو افسر به نام‌های هانس لورز (که فرمانده تیم بود) و باک موفق به انفجار خط لوله نفت آبادان شدند. یک هفته بعد قبیله ای که کلاین با آن‌ها رابطه نزدیک داشت، به این خط لوله حمله کردند. این حملات باعث شد تا ارتش بریتانیا (طبق برآورد فرماندهی ارتش آلمان) ۳۲۰ میلیون لیتر نفت از دست بدهد.

 

 

12. علیرغم تلاش‌های واحد سروان کلاین، ارتش عثمانی در مقابل انگیس دچار شکست‌های پیاپی شد. عکس: اعدام دو نفر توسط نیروهای عثمانی به اتهام همکاری با انگلیس در بغداد.

 

 

13. عکس از میان اسناد فریتز کلاین: دکتر شاخت و خواهرش در کنار پل راه آهن بغداد. او پزشکی بود که واحد سروان کلاین را همراهی می‌کرد.

 

 

14. عکس از میان اسناد فریتز کلاین: ورود واحد تحت فرماندهی فرتیز کلاین در ماه دسامبر ۱۹۱۴با لباس ارتش عثمانی به حلب (سوریه) که آن زمان جزو قلمرو عثمانی به حساب می‌آمد.

 

 

15. واحد تحت فرماندهی سروان فریتز کلاین با این قایق‌ها خود را به "مصیب" عراق رساندند. این قایق‌ها در آن‌جا فروخته شدند. قسمتی از نیروها عازم بغداد و بخشی کوچکتر به همراه سروان کلاین عازم کربلا شدند.

 

 

16. واحد‌ی از ارتش عثمانی که تحت فرماندهی سروان فریتز کلاین در عملیات شرکت داشتند.

 

 

17. سروان فریتز کلاین به همراه دیگر افسران عملیاتی در قرارگاه نیروهای عثمانی در بهار سال ۱۹۱۵ و قبل از حمله به بصره. این شهر در روز ۲۰ نوامبر سال ۱۹۱۴ توسط نیروهای بریتانیائی تصرف شده بود.

 

 

18. سروان کلاین با افسران سوئدی که ژاندارمری ایران را آموزش می‌دادند نیز رابطه نزدیکی داشت. (عکس: هایال مارسون، فرمانده ژاندارم‌ها به همراه بزرگان قشقایی)

 

 

19. سروان کلاین با افسران سوئدی که ژاندارمری ایران را آموزش می‌دادند نیز رابطه نزدیکی داشت. (عکس: اکستورم، افسر سوئدی فرمانده پایگاه و مردان کرد که در ژاندارمری خدمت می‌کردند)

 

 

20. عکس از میان اسناد فریتز کلاین: حاجی‌آباد در نزدیکی کرمانشاه. تاریخ ۱۹۱۵/۱۹۱۶ میلادی.

 

 

21. سلیمان عسگری (فرد نشسته در اتومبیل) فرمانده نیروهای عثمانی به همراه سوارکاران قبایل عرب در حمله به پایگاه بریتانیایی"شیبه" در نزدیکی زوبیر. این عملیات با شکست سنگینی روبرو شد و سلیمان عسگری با شلیک تیر در اتومبیل‌اش به زندگی خود پایان داد.

 

 

22. با شکست نیروهای عثمانی در عراق امروز، فریتز کلاین با باقیمانده واحد خود موفق به فرار شد. او توانست با پای پیاده بیش از صد کیلومتر از میان صحراها عبور کند و با این‌که مورد حمله راهزانان قرار گرفت و تعدادی از همراهانش مجروح شدند، خود را به ترکیه برساند و از آن‌جا به آلمان برگردد.

 

 

23. فریتز کلاین در آلمان از عقاید نظامی‌گری دست برداشت، از منتقدین سرسخت سیاست"امپریالیستی" شد و به فلسفه روی آورد. به گفته دکتر ولتسکه، رئیس موزه پروس، عقاید دوران پس از جنگ کلاین بشدت تحت تاثیر فلسفه زرتشت بوده است. فریتز کلاین مسافرت‌های زیادی کرد (عکس کنار آبشار نیاگارا) او در دست نوشته‌هایش نوشته است:«ایران تا ابد کشور رویایی من خواهد ماند.»

 

 

*********

(1)  نقش فتاوای علمای شیعه علیه انگلیس در جنگ جهانی اول در عراق و خوزستان، نویسنده: محمد (عبدالله) طرفاوی.

(2) بیگدلی، دکتر علی، تاریخ سیاسی- اقتصادی عراق، ص 15، مؤسسه مطالعات و انتشارات تاریخی میراث ملل، چاپ اول، 1368.

(3) الحسینی، عبدالرزاق، تاریخ العراق السیاسی الحدیث، ص 48.

(4) محمدقلی مجد، قحطی بزرگ، ترجمه محمد کریمی. موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی. تهران، 1387.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.