وقتی دولت با سر و صدا نان را گران میکند و بیصدا بخشی از آرد سهمیهای نانواها را کاهش میدهد، بیانگر این موضوع است که دست نانواها را برای پایین آوردن وزن خمیر چانههایشان باز گذاشته است.
به گزارش جهان، هر از چندی شایعه گران شدن نان در جامعه میپیچد و بعد از چند وقت قیمت انواع نان بالا میرود و هر مسئولی نظری میدهد و کمکم که آبها از آسیاب افتاد، آقایان مینشینند تا سال بعد و گرانی بعد و بیخیالیهای بعد. نشان به آن نشان که در کنار گران شدن نان، هرگز به افزایش نظارت بر نانواییها و رسیدگی به وزن و کیفیت نان توجهی نمیشود و گواه این ادعا راضی نبودن مصرفکننده در تمام شهرها و روستاهاست.
به گزارش جهان، هر از چندی شایعه گران شدن نان در جامعه میپیچد و بعد از چند وقت قیمت انواع نان بالا میرود و هر مسئولی نظری میدهد و کمکم که آبها از آسیاب افتاد، آقایان مینشینند تا سال بعد و گرانی بعد و بیخیالیهای بعد. نشان به آن نشان که در کنار گران شدن نان، هرگز به افزایش نظارت بر نانواییها و رسیدگی به وزن و کیفیت نان توجهی نمیشود و گواه این ادعا راضی نبودن مصرفکننده در تمام شهرها و روستاهاست.در این میان اولین چیزی که گلایه مردم را در بالا رفتن قیمت نان به همراه داشت عدم کیفیت نان بود. نانواها کیفیت پایین نانهایشان را به کیفیت پایین آردی گره میزنند که به آنها تحویل داده میشود. یکی از نانواهای تهران میگوید: «دیگر مهم نیست که چه نوع آردی را به کدام نانوایی میدهند. آرد نان تافتون را به بربریها یا سنگکی میدهند. حالا چطور انتظار دارید همان سنگک چند سال قبل به دست مردم برسد.» البته نانواها در کنار آرد بیکیفیت آزاد، افزایش هزینهها و دستمزد و ثابت ماندن درآمدها را هم به میان میکشند. نانواها از وزن چانه و خمیرشان کم میکنند و نان با قیمتی بالا به دست مصرفکنندهای میرسد که صدایش به هیچ جا نمیرسد. در همین رابطه، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در جواب علت افزایش قیمت آرد میگوید: «در سال ۹۱ قیمت خرید گندم ۴۲۰ تومان، سال ۹۲ قیمت ۸۰۰ تومان و در سال جاری یک هزار و ۵۰ تومان بود. البته پیشبینی برای سال ۹۴ نیز یک هزار و ۵۵ تومان است. بنابراین یک افزایش قیمت در خرید تضمینی گندم داشتیم و کارخانههای آرد نیز به دلیل افزایش دستمزد و بعضاً به دلیل بالا رفتن نرخ خرید ارز و به تبع آن افزایش هزینههای ارزی، به صورت کلی افزایش هزینه داشتند.» مجتبی خسروتاج با عنوان کردن این مطلب که کل صنعت نان به همراه ذینفعان از شرایط موجود ناراضی هستند، ادامه میدهد: «این صنعت نیاز به یک جراحی اساسی دارد تا شرایط رقابتی ایجاد کنیم و در این شرایط نان مورد نظر مردم با کیفیت آردهای مشخصی تولید میشود. البته کارخانجات آرد هم باید این آمادگی را داشته باشند که بتوانند آرد مورد نیاز نانواییهای خاص را تأمین کنند.»
قیمتها براساس استدلالهای شخصی
وقتی
دولت با سر و صدا نان را گران میکند و بیصدا بخشی از آرد سهمیهای
نانواها را کاهش میدهد، بیانگر این موضوع است که دست نانواها را برای
پایین آوردن وزن خمیر چانههایشان باز گذاشته است.
البته از شهرهای
دیگر نیز خبر میرسد که در برخی شهرها نانواها بر اساس برداشت خودشان نان
را گران کردهاند، مثلاً یک سایت خبری در مورد نحوه بالا رفتن قیمت نان و
فروش آن در شیراز با نرخهای بسیار گرانتر گزارش داده: «در شیراز با
استدلالی شبیه به اینکه نان لواش و تافتونی بیشتر مورد استفاده قشر
کمدرآمد است و سنگک و بربری بیشتر توسط افراد با درآمدهای بالاتر مورد
استفاده قرار میگیرد، به نانواییهایی که سنگک و بربری پخت میکنند، آرد
سهمیهای نداده و افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ این نوع نانها را مجاز دانستهاند.
البته این افزایش در نانهای فانتزی بیشتر اعمال شده و از ۱۰۰ درصد هم
فراتر رفته است.» کوتاه سخن اینکه در شرایطی که هنوز نان صنعتی و حجیم
نتوانسته جای خود را در سفره ایرانی باز کند، رها کردن نانهای سنتی به حال
خود و نظارت نکردن برکیفیت و کمیت آنها دودی است که مستقیم به چشم
مصرفکننده میرود.
منبع: جوان